Mi a Riedel pohár titka?
Borkóstolásnál három dolgot vizsgálunk meg: szín, illat és íz. Ahhoz hogy a csodás borok változatosságát teljes mértékben tudjuk élvezni, nem elég egy standard formájú pohár. Nagyon sokáig az esztétika volt az egyetlen elv, ami befolyásolta a poharad designját. A Riedelnek köszönhetjük ezt a hatalmas technikai előrelépést, amikor is rájöttek, hogy a forma igenis befolyásolja a bor felfogását.

Bohémia már a 18-ik századtól kezdve az üveggyártás központja volt. Ekkor kezdődött a Riedel család története. 11 generáció alatt nőtte ki magát az egyik legfontosabb pohár márkává. Üveggyártással foglalkoztak, ami csillárok részeket, üvegékszereket, parfümös üvegeket, lámpákat és egyéb luxus termékeket is készítettek.

A mesterség iránti odaadás és tehetségnek köszönhetően egyre csak nőtt a vállalkozás. Technikailag is folyamatosan fejlődtek. A korai időszakban a színekkel kísérleteztek, majd később a technikai újításokkal. 1925-ben és 1937-ben megnyerték a párizsi világkiállítás nagydíját. A II. Világháború után Csehszlovákia elkobozta a gyárat és állami tulajdonba került. A nehéz idők ellenére sem adta fel a család, és tovább folytatta a hagyományt.

Az orosz fogságból hazatérve, Walter Riedel Kufsteinban érkezett. A Swarovski családhoz szoros barátság fűzte, ezért segítettek talpra állni Riedelnek. A gyáruk üveggyártással foglalkozó részlegét az ő tulajdonába bocsátották. Így alakult meg a mai cég Kufsteinban, ami visszatért a gyökerekhez, a szájjal fújt poharak készítéséhez. A történelem viharait átvészelve ma már három gyárral rendelkeznek, ami éves szinten 60 millió üvegterméket készít.

Fontos kiemelni Claus Josef Riedelt, aki új alapokra helyezte a borospoharakat. Elhagyta a hagyományos színes, metszett üvegű és vastag falú kristálypoharakat, amiket átlátszó és vékonyra fújtra cserélt. Ő volt az első a történelem, aki felismerte a forma hatását. A mesterműve a ˝Sommeliers˝ pohársorozat 1973-ban került piacra. 29 különböző formát tartalmaz a sorozat, amelyikek bor, pezsgő és párlatra lett kifejlesztve. Sokkal könnyebben és szebben nyílnak a borok, részletesebben tudjuk élvezni gazdag illatukat.


Tehát ha igazi élménnyé szeretnénk varázsolni a borkóstolást, akkor mindenképp érdemes beruházni ezekbe a poharakba. Robert Parker, az egyik legnagyobb borkritikus ezt írta róla: „A legjobb poharak mind technikailag, mind élvezeti szempontból a Riedel által gyártott poharak. Mélyen befolyásolják a minőségi borokat, és nem tudom hangsúlyozni, hogy milyen különbséget tesz”.


Divina Club logo

Legyen tagja exkluzív klubunknak!

Regisztrálok
Jelszóemlékeztető

kep

Carpe Diem

Minden ember vágyik valamire...Egy új autóra, egy szicíliai nyaralásra, kedvesünk szívére, vagy csak egyáltalán arra, hogy az idegölő, rohanó hétköznapok és a szoros határidők között kicsit le tudjunk lassítani. Hogy megéljük, amit érzünk; hogy érezzük, hogy élünk.

Az Italia Divina , az Isteni Olaszország és a szarvasgomba hazai nagyköveteként erre kínál megoldást, vagyis megmutatja, hogyan élhetünk a mának, és - Henry David Thoreau nyomán - “szívhatjuk ki az élet velejét…

Tovább a teljes cikkre >>